هوالمصور
پرفورمنس «ایفاء شعر» – حیاتستان
- مقدمه:
پرفرمنس آرت؛ عناصری از هنرهای تصویری، شنیداری، اجرایی، فرهنگ عامه و زندگی روزمره ای را با یکدیگر ترکیب میکند تا آن را به وسیله هنرمند و ابزار هنری با ساختاری ایدئولوژیک ارائه دهد.
کنگره های شعری؛ فرصت مجاهدتی است برای شاعران تا در موضوع کنگره ی شعر بسرآیند و آثارشان شنیده شود.پرفرمنس آرتی که حامل شعر باشد، فرصت معاشرت مردم با ادب و هنر را با ارتباط نزدیکتر با گروه مردم و استفاده از عناصر تشکیل دهنده ی هنرهای گوناگون مثل نقاشی، فیلم و نمایشنامه، موسیقی و… در اختیار دارد.
اتفاقهای خلاق هنریِ غیر قابل پیش بینی، ابزاری نیرومند در ذهن اجراکننده (پرفرمر) است تا هنر مفهومی را نیز به این شیوه به مشارکت گیرد. نور، صدا، جلوه های ویژهی صوتی، و حتی عطر و بو مانند هر اثر نمایشی در این نوع از ارائه هنری، این بار با شاعر و شعر -که خود به تنهایی، اثر گذاری مثال زدنی دارند- همراه میشود تا مخاطب را هرچه بیشتر تحت تاثیر قرار دهد.
شرح طرح :
- شرح طرح :
ایده اولیه، بر اساس پیرنگی که خط سیر نمایش را شکل میدهد، بسط و گسترش مییابد. در اصل یک اجرای هنری_شعری بر اساس طرحی مدون و مشخص برای اجرا در سالنهای نمایش با اجرای شاعران است. با توجه به محتوا، پیرنگ از قطعات داستانی مرتبط به گونهای طراحی میشود که جنبههای اولیه و اصلی سیر روایت را در برداشته باشد. ویژگیهای داستانکها، مطلع، عناوین، عبارات و کلمات اقتراح گونه، پیکرهی طرح را که مشتمل بر قرائت قرآن، اشعار و تصانیف است، تشکیل میدهد. محل اجرا، صحنه و دکور، لباس و گریم، صوت، حرکت و آنچه مورد نیاز است، متناسب با محتوا و تصاویری که اشعار ارائه میدهند، کارگردانی میشود.
استفاده از ابزار، نمادها و ویژگیهای اجرای مراسم و نمایشهای آیینی مثل ابزار و آلات موسیقی، رایحههایی مثل عود و اسپند، حرکت و سکونهایی مثل سینهزدن یا هرولهکردن به ایجاد بُعد و تاثیرگذاری اشعار و تصانیف کمک شایان میکند. همراهی تماشاگر با اجرا کننده (پرفرمر) در کنار “اتفاق” (Hapenning) همسراییِ گروهیِ همسُرایان که در جایگاه مشخص در بین مدعوین نشستهاند و خلق “اثر شورایی” از طریق همراهی تماشگر، مرز بین تماشاگر و اجرا کننده برداشته شده و تماشاگر خود را در جریان اجرا میبیند.
- مکان، زمان و روایت نمایشی:
مکان نمایشی، قبرستانی به وسعت تاریخ است. صحنه، نمایش دهندهی قبرستانی است که بازیگران روایت های تاریخی متعددی را در آن بیان می کنند و تماشاگر همراه شاعری که گفتگویی را با شعرش روایت می کند، بر سر مزاری مشخص می رود تا قصه ی زندگی کسی را بشنود که خودش قبری بی نشان دارد…
گویی در صحنه ای، خاکِ قبرستان بقیع است و در صحنه ای کربلا، یکبار قبر شهید گمنامی در جنوب ایران را تداعی می کند، بار دیگر قطعه ی شهدا در بهشت زهرا (س).
طراحی صحنه ی نمایش در عمق و پس زمینه قبرستان، بیانگر صحن و ایوان حرمی است که برای حضرت زهرا سلام الله علیها متصور شده است. صحن با بازی و حرکت پرفرمرها و بازیگران همراه با روند طراحی و تغییر دکور در طول نمایش تکمیل می شود.
- خلاصه نمایشنامه :
نمایشنامه در قالب 12 شعر و تصنیف برای 12 صحنه نوشته شده که مضامین و مفاهیم آن به ترتیب چنین است :
- گفتگوی حضرت زهرا (س) و حضرت خدیجه(س)
- درد دل های حضرت زهرا(س) و پیامبر(ص)
- گفتگوی امام حسن(ع) و حضرت فاطمه(س)
- واگویه های حضرت علی(ع) در فراق حضرت صدیقه(س)
- درد دل های امام حسین(ع) و حضرت زهرا(س)
- دخترانه های حضرت زینب(س) و حضرت زهرا(س)
- پیمان بستن حضرت عباس(ع) و حضرت صدیقه(س)
- گفتگوی حضرت ام البنین(س) و حضرت زهرا(س)
- گفتگوی مادر شهید گمنام و حضرت فاطمه(س)
- استقبال حضرت زهرا(س) از شهید مدافع حرم
- درد دل های امام زمان(عج) و حضرت زهرا(س)
- آرزوها و حرفهای انسان معاصر با حضرت صدیقه طاهره(س)
نمایش با بهره بردن از بازی، شعر، حرکت، فرم و موسیقی به بازسازی موقعیت های مختلف نمایشی می پردازد. نقاشی، خوشنویسی و هنرهای تجسمی دیگر نیز به القای بهتر و بیشتر این مفاهیم در موقعیت های نمایشیِ تعریف شده، کمک خواهند کرد.
- مدت زمان اجرا :
مدت زمان این نمایش 70 دقیقه برآورد و زمان اجرا 25 بهمن الی 3 اسفند ماه پیش بینی شده است.
حلقه ادبی ریان
پاییز 1397